
Publicăm rezultatul parțial al cercetării noastre despre condițiile generale pe care trebuie să le îndeplinească un producător pentru a pune în circulație bunuri.
Cu această ocazie, am identificat și câteva aspecte importante pe care consumatorii nu le cunosc, întrucât etichetele și broșurile din cutiile produselor nu cuprind toate informațiile necesare pentru a înțelege fiecare logo, marcă sau avertisment.
Producătorii de bunuri din Uniunea Europeană sunt obligați să obțină o categorie de autorizații și avize și să respecte o serie de norme de siguranță. Toate acestea se regăsesc în mai multe Regulamente ale Uniunii Europene, fiind preluate în legislația națională.
Este important să reținem aceste lucruri pentru a ști ce trebuie să conțină eticheta unui produs și ce semnificație au toate aceste informații furnizate de producător. Toate acestea ne ajută să descoperim mai multe informații despre condițiile de fabricare, materialele folosite și riscurile la care ne supunem, de regulă toate acestea nefiind menționate și de către comerciant (vânzător), în reclama pe care o face produsului.
Prezenta analiză a fost întocmită la solicitarea unui astfel de producător, ocazie cu care echipa noastră a asigurat asistența juridică în procesul de autorizare a fabricii și în procedura de întocmire a documentelor de comercializare, însă nu vom vorbi despre aceasta întrucât fiecare domeniu de producție are reglementările sale specifice. Vom furniza doar câteva informații esențiale pentru consumatori.
Fiecare produs trebuie să fie etichetat cu următoarele categorii de informații:
A. Standarde de calitate. Acestea sunt necesare pentru a înțelege condițiile de fabricare. De regulă, aceste standarde sunt recunoscute după abrevierea ISO.
„ISO” sau „Organizația Internațională pentru Standardizare” (International Organisation for Standardisation) este o organizație internațională non-guvernamentală care dezvoltă și publică standarde internaționale pentru o gamă largă de industrii și sectoare. Scopul principal al ISO este să creeze standarde care să asigure calitatea, siguranța și eficiența produselor, serviciilor și sistemelor în diverse domenii.
Cele mai importante (sau des întâlnite) standarde sunt: ISO 9001 – privind managementul calității, ISO 14001 – privind managementul mediului și ISO 2200 – privind siguranța alimentelor. Aceste standarde sunt utilizate global pentru a asigura uniformitate și îmbunătățirea continuă în procesele de producție, afaceri și dezvoltare tehnologică.
B. Norme de siguranță pentru produse.
- SR EN (Standard Român sau European Norm) se referă la un set de cerințe care sunt destinate să protejeze utilizatorii, consumatorii și mediul înconjurător. Aceste norme sunt aplicabile pentru o gamă largă de produse și industrii, de la electronice, construcții și produse de consum, până la alimente și produse chimice.
De obicei, SR EN includ norme privind:
- Siguranța produsului: Cerințe pentru a asigura că produsul nu reprezintă un pericol pentru sănătatea utilizatorilor sau a mediului. Acestea pot include reglementări legate de materialele folosite, riscurile de accident, protecția împotriva incendiilor și altele.
- Testarea și verificarea: Proceduri și metode de testare pentru a evalua performanța și siguranța produselor, precum și pentru a verifica conformitatea acestora cu cerințele standardului.
- Etichetarea și informațiile: Cerințe privind etichetarea produselor, inclusiv informațiile pe care trebuie să le conțină eticheta (de exemplu, instrucțiuni de utilizare, avertismente de siguranță, informații despre fabricanți).
- Compatibilitatea cu reglementările europene: Produsele etichetate cu SR EN trebuie să fie conforme cu reglementările și directivele europene aplicabile, cum ar fi Directiva privind siguranța generală a produselor (2001/95/CE) sau alte reglementări specifice industriei.
Așadar, pentru a verifica conformitatea produsului sau pentru a evalua dacă defecțiunea se datorează unui defect de fabricație sau utilizării necorespunzătoare (ce se datorează informării deficitare sau a utilizării greșite) este necesar să se identifice și să se studieze standardul aplicabil acelei categorii de produse.
2. De asemenea, este extrem de important ca eticheta produsului să conțină marcajul CE (Conformité Européenne), acesta fiind un simbol care indică faptul că un produs respectă cerințele de siguranță, sănătate și protecția mediului stabilite de legislația Uniunii Europene. De cele mai multe ori, producătorii evită să menționeze normele de calitate și siguranță și se limitează doar la indicarea acestui marcaj. Pentru anumite bunuri și utilaje ce urmează să fie folosite pentru producția, comercializarea de produse și servicii consumatorilor, considerăm că este imperios necesar ca orice comerciant (chiar dacă nu este consumator) să verifice toate aceste condiții în prealabil, pentru a putea garanta consumatorilor aceleași condiții de calitate, pe care le garantează producătorul.
3. Pentru anumite produse ce conțin vopseluri / aditivi este imperios necesar să se verifice compoziția acestora sau, cel puțin, dacă ambalajul conține marcajul non-toxic.
C. Instrucțiunile de montaj sau cele de utilizare.
Recomandăm tuturor consumatorilor să păstreze aceste instrucțiuni, să le studieze și să le respecte întocmai. Toți producătorii au clauze de tip disclaimer, la care trebuie să fim atenți. Orice clauză de acest tip este un indicator, un avertizor al anumitor riscuri și pericole, de care nu suntem constienți întrucât de cele mai multe ori (total greșit), ne încredințăm sănătatea și siguranța în mâinile brandului și al eventualelor „teste” de utilizare care sunt efectuate de producător.
D. Informații privind garanția.
Garanția produselor este de două feluri. Garanția legală și garanția comercială. Garanția legală reglementează, sumar, responsabilitatea minimală pe care producătorii trebuie să și-o asume față de consumatori, precum și sancțiunile aplicabile, organismul de control, responsabil, fiind Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului.
De asemenea, un producător serios oferă și o garanție comercială, aceasta vizând condițiile suplimentare, specifice, pe care este dispus să le ofere. Dacă producătorul este dispus să își asume astfel de responsabilități suplimentare, atunci avem un prim indicator că acesta este un producător serios și că bunul va funcționa în condițiile promise.
Despre garanția produselor vom discuta, detaliat, în articolul următor.