Am vazut mai multă manipulare în ultimele două zile decât în toată campania.
Nu vreau să intru într-o dezbatere teoretică și ideologică de argumente pro și contra fundamentate pe aparențe, vreau doar sa trag o concluzie, ca să simplific sarcina celor care sunt implicati cu sufletul și nu cu mintea.
Un fapt real este ca 60% din masa de votanți (adică cei care nu au votat PSD/PNL) își doresc schimbarea. Ba mai mult, și cei care nu au votat își doresc schimbarea (lipsa votului fiind o forma de protest). Fiecare roman conștientizează nevoia și dorința de schimbare.
Întrebarea (unică) care se pune este: Suntem oare pregătiți să îmbrațișam schimbarea?
In mod inerent o astfel de întrebare trezește în noi frica de necunoscut. Îți înmoaie picioarele pentru moment și ajungi să te gândești (emotional) la ce este mai rău, fără însa să poți analiza rațional că așa ceva nu se va întâmpla. In fond, este un test al minții/rațiunii, să vadă dacă poti să reziști provocării.
De aceea, de puțin timp s-a creat un nou fenomen (de mult uitat de români) cel al dialogului, al dezbaterilor. Observ această dorință la toți cei din jur și din lista de prieteni, iar asta se datorează faptului ca încă suntem nehotărâți, încă nu știm cu cine să votăm sau ce să alegem, chiar dacă în discuții părem că susținem pe unul sau pe altul.
Important este sa nu ajungem sa ne urăm între noi, să nu dăm naștere la violențe, să căutam probe și răspunsuri, să ascultăm dezbateri, să le analizăm critic și să ajungem să trecem informația prin propriul filtru al mintii. Dar, pentru asta este nevoie să ne formăm propria părere, să nu mai ascultăm Reel-uri cu pasaje rupte din context fără să urmărim întregul dialog. O opinie proprie se formează după ce îl asculți pe om, în mod liber, în diferite ipostaze, iar aici intervine datoria presei, să aducă la cunoștința opiniei publice, date și fapte reale, concrete, probate, lăsând dezbaterea în sarcina opiniei publice. Până atunci, totul este doar manipulare. Ni se induce o opinie care nu este a noastră. Ni se încalcă niste drepturi, mai exact niste libertăți.
Si, mai mult decat atât, cred că teama generală este dată de faptul că populația ar putea fi usor manipulată. Oare de ce poate fi manipulata? Oare este educata? Si ce facem acum? Mergem mai departe în felul asta? Sau (și mă întorc la întrebarea inițială) îmbrățișăm schimbarea?
Schimbarea, chiar și în rău, poate să dea naștere la lucruri bune…
Așa că, vă rog, formați-vă propriile opinii, dialogați, dezbateți și gândiți rațional.
Și, înainte de toate, fiți atenți la chestiunile de nuanță: avem o constituție, avem o instituție care garantează supremația constituitei, avem o putere legislativă în care (noi poporul) ne trimitem reprezentanții (săptămâna aceasta), așa că nu Președintele va aduce schimbarea.
De la zis, la făcut este cale lungă… Ambii actuali candidați au folosit sloganuri de campanie, unele bune, unele mai puțin bune. Asta nu înseamnă că au și puterea sau că își doresc să le implementeze. Eu nu spun ca ar trebui sa îl votam pe unul sau pe altul, ci spun ca ar trebui sa votam cu mintea și fără frică.
Ce alegem? Alegem schimbarea sau lăsăm lucrurile exact așa cum le știm și le vedem? In fond, ce rost are sa dăm vrabia din mana pe cioara de pe gard?
Evident, prin acest mesaj mă adresez cetățeanului de rând, nehotărât, care are puterea reală de a decide conform propriei voințe, iar nu conform intereselor de partid.